Javea

Naast de unieke ligging en haar typische Spaanse charme is Javea een dorp dat door het gemeentelijk beleid bewust ook dorp blijft. Geen hoogbouw, geen massatoerisme, maar pure authenticiteit. In Javea heeft de lokale bevolking een goede balans gevonden tussen toerisme en eigen welzijn. Kortom, Javea is een plek waar mensen wonen en vakantie vieren, die van privacy maar ook van gezelligheid houden en het massale willen mijden.

De geschiedenis van Javea, of Xabia (in het Valenciaans), gaat vele eeuwen terug. De eerste bewijzen van bewoning van het gebied zijn zelfs 16.000 jaar oud en zijn terug te vinden in de grotten van de imposante berg Montgó in de vorm van wandtekeningen. 

Javea is opgedeeld in drie verschillende gebieden, het oude dorp ( El Pueblo ), de haven ( El Puerto ) en (El Arenal), het gebied rond het zandstrand van Javea. 

Het oude deel van Javea is niet veel veranderd over de afgelopen eeuwen en men vindt er nog steeds traditioneel gebouwde huizen rond typisch Spaanse pleintjes. De haven van Javea is aangelegd in 1871 en er werd met name in rozijnen gehandeld. Na het instorten van deze markt, verviel de eens zo grote haven tot een klein vissershaventje. Later is deze haven uitgebreid met een jachthaven. El Arenal (het zandstrand) is de wandelboulevard van Javea. 

Hier vindt men dan ook vele restaurants, gezellige bars, winkels en enkele discotheken.

Stranden van Javea

De prachtige stranden van de 25 kilometer lange kust van Javea bestaan voornamelijk uit kiezel- en rotsstranden. Bij voorbeeld de stranden La Grava en Cala Blanca, die zich uitstekend lenen voor het beoefenen van watersporten zoals jetskiën, windsurfen en kanoën. De kleine baaitjes Portitxol en Tangó met kiezel-stranden zijn ideaal om te snorkelen en duiken. El Arenal is het zandstrand van Javea en biedt naast de eerder genoemde restaurants en bars ook andere faciliteiten. Zo zijn er speelplaatsen voor kinderen, volleybalnetten en kan men er jetski´s en boten huren. Maar laten we vooral niet de vele andere stranden van Javea vergeten: El Pope, Ambolo, La Granadella,Muntanyar en Cala la Sardina.

Attractieparken

Niet ver van Javea bevinden zich meerdere pretparken zoals www.terra-mitica.es, het eerste themapark van Spanje. Dit attractiepark is opgedeeld in vijf gebieden, vijf verloren beschavingen van de oudheid en de attracties nemen je mee terug naar de mythen en legenden van deze oude culturen. Aqualandia is een groot waterpark waar jong en oud een onvergetelijke dag kunnen beleven in de vele zwembaden met springplanken, stroomversnellingen, watervallen en glijbanen. Voor het bezichtigen prachtige exotische- en zeedieren en verschillende shows en andere attracties kan men een bezoek brengen aan Safari Park Vergel of het dierenpark Mundomar.

Bezienswaardigheden in Javea

Javea kent twee kerken die het bezichtigen waard zijn. Iglesia de San Bartoleme is gebouwd in de 12e eeuw en is een voorbeeld van de laat-Gotische stijl. 

Santa Maria de Loreto is gebouwd in 1967 en heeft een erg ongebruikelijk ontwerp. Van binnen heeft het plafond de vorm van de onderkant van een boot. Dit is omdat de kerk is opgedragen aan de weldoender/ heilige van de vissers in Javea, La Virgin Santa de Loreto. 

Soler Blasco is het archeologische museum in de oude stad van Javea en biedt een rijkdom aan informatie over de Iberische geschiedenis. 

Daarnaast kent Javea vele mooie plekken met prachtige uitzichten en locale bezienswaardigheden.

Golfen

Men kan golfen bij Javea Golf Club (9 holes) of op de golfbaan La Sella(18 holes). Daarbij telt de omgeving van Javea nog veel meer golfbanen: Denia (18 holes), Oliva (18 holes), Moraira (9 holes), Altea(9 holes), en Real de Faula 2 x (18 holes), Valencia 3 x (18 holes),Alicante 3 x (18 holes), Torrevieja 4 x (18 holes), Castellon 2 x (18 holes) en Murcia (La Manga Club) 3 x (18 holes).